FAQ (meest gestelde vragen) over bikefitting

Trending topic in mijn werk als bikefitter, zijn toch wel knie klachten. Daarnaast krijg ik ook vragen van fietsers over wat bikefitting eigenlijk precies inhoud. Rugklachten (van nek tot onderrug), zadelpijn klachten, tintelende handen en/of voeten zijn vragen die ik regelmatig krijg en door een goede fietshouding meestal weet op te lossen.

Of je nog nooit van bikefitting of van het beroep bikefitter hebt gehootd, op het moment dat je aan het orienteren bent naar een nieuwe racefiets, ATB of tijdritfiets wil je graag zo goed als mogelijk op je fiets zitten. Een bikefitting de juiste start om jouw optimale fietshouding te vinden. Daama kan ik je helpen om het beste fietsmodel, de juiste fietsmaat en afstelling van jouw nieuwe fiets te vinden.

Een aantal van deze vragen wil ik graag met je delen. Maar het allerbelangrijkste blijft:

Als je vragen hebt stuur mij dan een bericht via  e-mail of bel mij gewoon!

Vraag:

'Is het eigenlijk wel zo nodig om een bikefit te doen voordat ik een fiets wil kopen?'

Als je serieus aan het orienteren bent naar een nieuwe race-/ATB of tijdritfiets, en dan maakt het niet uit of het een "instap" model of maatwerk is, dan zijn er verschillende punten waarop je moet letten zoals model, maat, afstelling, etc.

Keuze stress?De belangrijkste voor veel mensen is: kies ik wel de juiste maat fiets?

Maar naast het selecteren van de juiste maat is het nog belangrijker om te kijken welke type fiets het beste bij jou past! De meeste fietsenmerken werken met de types "hard-core Racer | Aero | Comfort of Endurancer | Gravel | Cyclocross geometrie. De merkkeuze en model variatie in geometrie in de merken voor dezelfde gepubliceerde fiets vallen niet uniform samen. Bijvoorbeeld: Veel merken hebben een Comfort/Endurancer model in hun collectie.


Enduracer model? Wat is dat?

Dit is een type fiets die zich in algemene termen kenmerkt door een langere balhoofdbuis, verlengde wielbasis voor een vloeiende en 'relaxte' racefiets ervaring. Het ene merk werkt met de maten S-M-ML-XL (Giant) en een ander weer met 47-50-52-etc (Trek/Cube/etc).

Daarnaast zijn de geometrie keuzes met merk verschillend. Een Giant Defy en een Specialized Roubaix staan bekend als een wat "luiere" geometrie terwijl de Stevens Ventoux of de Canyon Endurance juist weer "iets" actiever aanvoelt.

En als je er even niet uitkomt?

Bij de Bikefitter wordt je via een dynamische fietsmeting begeleidt naar een optimale fietshouding zodat je een weloverwogen aankoopbeslissing kunt maken.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Bel of mail mij gewoon!

Ik beantwoord jouw vragen graag!


Vraag:

Ik ben geen prof! Ik vind het juist leuk om fit en gezond te zijn en fiets enkele keren per week. Is zo'n professionele fietsmeting dan wel nodig?

Fietsen draait niet alleen maar om westrijden rijden. Racen vertegenwoordigt een klein deel van waar fietsen over gaat. Bij de Bikefitter draait het om te genieten van fietsen en ongeacht of je racet of niet. Comfortabel bewegen op de manier waarop je op de fiets zit is enorm belangrijk.

Een optimale fietshouding helpt jou om te kunnen genieten van iedere fietsrit dit je gaat maken!

stoerevrouwensporten


Vraag:

Veel fietsenwinkels bieden een bikefit aan, waarom biedt de Bikefitter een onafhankelijke bikefitting aan?


Het is mijn doel is om jou optimaal op jouw fiets te zetten door de best mogelijke BikeFit aan te bieden. Alle kennis en aandacht gaat naar dit doel.

de Bikefitter is shop-in-shop gevestigd bij fietsspecialist Kroone Liefting in Limmen. Als je op zoek bent naar een nieuwe fiets, kunnen de verkopers van Kroone Liefting jou helpen om binnen hun assortiment van merken, modellen em onderdelen de juiste fiets aan te bieden.

de Bikefitter zoekt samen met jou naar de juiste fietspositie en geometrie voor jouw lichaam te vinden zodat jij de beste keuze kunt maken.

Vraag:

Hoe belangrijk is het om mijn schoenplaten goed onder mijn fietsschoenen te plaatsen?

'De voeten van de fietser (m/v) is het enige contactpunt van het lichaam die vast zit aan de fiets!'


Een professionele bikefitter zal altijd de belangrijkste contactpunten van de rijder en de fiets behandelen en dit omvat het zadel, de schoen het pedaal (de schoenplaten) en het stuur (stuurpen).

Als u serieus overweegt nieuwe fietsschoenen te kopen laat dan uw schoenplaten op de juiste wijze monteren. Ze vormen namelijk een van de belangrijkste elementen van een succesvolle Bikefit. Naast de juiste pasvorm (voetlengte en voetbreedte) is het belangrijk om erachter te komen wat nodig is om de voet te optimaliseren met kijk naar ondersteuning van de voetboog.


De juiste positionering van de voet en de beoordeling ervan is een cruciaal uitgangspunt bij elke professionele fietspassing en het is iets dat de Bikfitter zeer gespecialiseerde kennis aanbiedt.

Vraag:

Ik heb een bikefit gehad. Nu merk ik toch dat ik niet zo lekker fiets, wat nu?

Als je na een bikefit klachten ondervindt met het comfort of met je nieuwe fietshouding, dan wil ik dat erg graag van jou weten!  

Variabelen zoals verkeer, wind en omgeving zijn onderdelen die niet aanwezig zijn in de studio van de Bikefitter. Ook zijn er mensen die veranderingen in gewicht, flexibiliteit, kracht en conditie ondrgaan als ze vaker gaan fietsen.

Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de gemaakte veranderingen in fietshouding. Mocht de nieuwe fietspositie toch niet goed aanvoelen dan hoor ik dat graag van je zodat ik je hiermee kan helpen.

Maak een vervolgafspraak via e-mail of bel me!

Begrippenlijst:

Hieronder vind je enkele begrippen:

  • Optimale fietspositie:

Dit is de term die wordt gebruikt voor jouw ideale positie. In werkelijkheid gebeurt het zelden dat de theoretische ideale fietspositie wordt bereikt, omdat er altijd beperkingen zijn die de renners (m/v) beperken, zelfs de profs. Dit is waar fysieke beperkingen de positie beperken die kan worden bereikt. Het is iets dat je kunt verbeteren, maar de beste die op de dag beschikbaar zijn.


  • Statische vs Dynamische fietsmeting:

Twee processen welke totaal anders zijn. Beide zijn cruciaal aspecten voor fietscomfort. Begin eerst met statisch meten en ga vervolgens naar het dynamische aanpassen. Hieronder is een overzicht die beide beschrijft.

  1. Bike sizing (Statisch meten) gaat over de algemene waarden van jouw lichaam. Dit zijn o.a. lichaamslengte, romplengte, binnenbeen lengte, schouderbreedte.
  2. Bike fitting (dynamisch meten) gaat over hoe jouw lichaam optimaal past tussen de 3 contactpunten van jouw fiets (pedaal, zadel en stuur)
STT-systems